joi, 19 martie 2015

Placinta de post cu morcov si mere

Daca tot suntem in postul mare, va propun sa incercati o prajitura de post cu morcov si mere. Am reteta de foarte mult timp, de la bunica mea.
Ingrediente:
Pentru aluat:
2 cani de 250 gr cu morcov rasp e razatoarea mica
¾ cana ulei+1/4 cana apa minerala
1 cana tot de 250 gr zahar
1 lingurita bicarbonate stins cu zeama de lamiae
Faina cat cuprinde ( sa fie un aluat usor de intins)
Esenta de vanile sau rom si un praf de sare.
Pentru umplutura:
1 kg de mere
1 cana miez nuca macinat
esenta de rom
scortisoara
Mod de preparare:
   Morcovul ras se amesteca cu zaharul, uleiul si apa minerala, pana se topeste zaharul. Apoi se adauga faina, sarea, bicarbonatul stins si mirodeniile. Aluatul obtinut il impartim in doua.




Pregatim merele astfel: spalate si curatate de coaja, rase pe razatoarea mare, se pun la calit intr-o cratita cu zahar dupa gust. Dupa ce a scazut apa din ele si s-au racorit adaugam esenta de rom si scortisoara.
Intindem o foaie din aluat, o asezam in tava mare de la aragaz (din loc in loc o intepam cu furculita) si punem merele calite iar peste mere presuram un strat de nuca macinata. Peste nuca asezam a doua foaie de aluat, la fel o intepam cu furculita si pe aceasta, (pentru a nu se umfla, acesta este rolul intepaturilor). Se da la copt pana capata o culoare aurie. Va avea o culoare deosebita din “cauza” morcovului.


Placinta nu e pudrata cu zahar pentru a se observa mai bine efectul morcovului in aluat.
Pofta buna!

2 comentarii: